Saveti koji će vam pomoći da se pokrenete

Podelite sa ostalima...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn0

Ukoliko mrzite da vežbate jednostavne strategije koje slede će vas motivisati da se pokrenete. Sve ovo što sledi predstavlja činjenice koje fitnes eksperti znaju godinama. Kako da nađete razlog za vežbanje u trenucima kada vam glas u glavi kaže da se zavalite upalite televizor i uzivate u punoj činiji sladoleda. Saznanje da će vam redovno vežbanje doneti mnogo toga dobrog nije dovoljno da vas pokrene. Sa druge strane moguće je da ste imali neprijatna iskustva tokom vežbanja, da ste se povređivali ranije ili da jednostavno ne volite da se znojite. Strah ili stid mogu biti uzroci nedostatka želje za vežbanjem, jer treba hrabrosti da se izborite sa svim tim utreniranim i dobro izdefinisanim osobama. Ako vam sve pomenuto zvuči poznato, ne gubite nadu. Slede saveti koji će vam pomoći da se pokrenete i održite sebe u pokretu.

Prvi savet je da budete realni. Kada počnete da vežbate ne postavljajte preambiciozne ciljeve. Ovo je najčešća greška koju prave osobe koje počinju da vežbaju. Jasno je da je u početku motivacija najjača i da se postavljaju maksimalni ciljevi, ali ovo predstavlja jedan od razloga zbog koga ćete brzo postati iscrpljeni i izgubiti želju da dalje trenirate. U saradnji sa trenerom saznajte koliko vam je maksimum i vežbajte sa 70 % od maksimuma. Postepeno povećavajte ciljeve kada postanete potpuno sigurni da ste prethodne ciljeve prevazišli. Gledajte da ne preterujete u početku sa vežbanjem. Opet nemojte vežbati svaki dan po jedan sat, već počnite sa 30 minuta vežbe tri puta nedeljno.

Beležite svoj napredak, bez obzira da li ćete koristiti naprednu tehniku ili voditi dnevnik treninga. Kada na papiru vidite napredak (povećanje dužine trajanja treninga, povećanje broja ponavljanja, povećanje broja treninga) dobićete dodatnu motivaciju.

Još jedna od grešaka je razmišljanje sve ili ništa. Perfekcionistički pogled na svet dovešće do odustajanja kada se desi da preskočite dan ili dva ili vam trening ne ide kako ste planirali. Budite realni da će tokom vežbanja biti boljih i lošijih dana, i spremite se na povremene poraze. Očekujte da ćete se vremenom zasititi od treninga, te da ćete poželeti da propustite nekoliko treninga. Ne dajte da ovo bude izgovor za potpuni prestanak vežbanja. Kako biste sprečili povrede da vas demotivišu, obavezno se zagrejte i razgibajte pre vežbanja, i ne preterujte prilikom vežbanja.

Jedna od čestih grešaka koje znaju da demotivišu je poređenje sebe sa ostalima. Svi ste videli one vitke i nabildovane osobe bez trunke masti. Umesto da deluju kao motivacija oni često deluju jako demotivišuće. Zaboravite na njih, a ukoliko vam baš smetaju gledajte da vežbate u terminima kada oni nisu prisutni.

Jako je biitno da našete podršku. Nije vašno ko je to devojka, momak, kolege sa posla, prijatelji, bilo ko ko će vam pomoći da ostanete na pravom putu. Pazite samo da se podrška ne pretvori u kritiku. Tada im dajte do znanja da prestanu sa zvocanjem jer na taj način nikome neće pomoći. Ukoliko vam je potrebno još pomoći i podrške a pri tome imate i višak novca, angažujte trenera. Ova podrška definitivno znači, ali će vas koštati u zavisnosti kakve ciljeve imate i ko vam je trener.

Najznačajnija od svih stvari da nađete vežbe u kojima uživate i koje vam pričinjavaju zadovoljstvo. Danas postoji prava eksplozija kurseva vežbanja tako da ćete uz malo truda naći pravi način vežbanja i potići rezultate koje želite. Ukoliko niste sportski tip, nađite poslove koje volite da radite. Recimo šetajte, radite poslove oko kuće, na primer u bašti i u kući recimo čišćenje, plešite, šetajte psa.. Ukoliko imate potrebu za zajedničkim vežbanjem pridružite se nekoj od grupa ili vežbajte sa timom.

Podelite jednu sesiju vežbanja na više u toku dana. Naravno, ovo predstavlja veliki problem za moderni način života kada ste pritisnuti velikim brojem dnevnih obaveza i tempom života, ali istraživanja pokazuju da je vežbanje više puta dnevno sa kraćim trajanjem podjednako efektivno kao i vežbanje jednom dnevno. Zato ukoliko imate mogućnosti podelite trening i vežbajte dve do tri puta na dan.

Prilagodite vežbanje sebi. Olakšajte sebi važbanje. Na primer ukoliko niste raspoloženi da se vozite do teretane, uzmite fitnes video i vežbajte taj dan kod kuće. Ukoliko ste previše umorni da biste vežbali ne silujte sebe, već navijte sat ujutru i ustanite malo ranije kako biste vežbali.

Zaboravite prethodna loša iskustva sa vežbanjem. Ne dajte da vas ometaju. Moguće je da niste bili najspretniji u školi i da niste bili u školskim timovima, al vas to ne sprečava da vežbate. Danas je vaš cilj da budete zdravi i da uživate u životu, a ne da osvajate nagrade.

Ne zaboravite da nagradite sebe za uspehe koje ste postigli. Gledajte da to ne bude u vidu hrane, već neka to bude neki film, cveće ili nešto drugo u čemu istinski uživate. Gledajte da vas ovakve nagrade teraju napred ka daljem vežbanju i da vam pojačavaju motivaciju. Podsetite sebe na sve pozitivne stvari koje ste učinili za sebe redovnim vežbanjem. Na kraju istinska nagrada biće vam saznanje da ste zdravi i da ćete živeti duže zahvaljujući redovnom vežbanju.

Komentari su isključeni.

Navigacija objave